HØSTTUR

I NORDAVINDEN

10.10.2016 08:50 - MARVIKA/STANGODDEN

Nå har høsten virkelig begynt å gjøre seg gjeldende. 8 grader, kuling fra nord, bølger og et skikkelig ruskevær var det den ellers vakre skjærgården utenfor Kristiansand hadde å by på i dag. Normalt ville en kanskje si at det var dårlig vær, men er det egentlig lov å kalle det dårlig når vi hadde en skikkelig fin tur? For med ett lag ull, tørrdrakter, luer, spruttrekk - og en dose pågangsmot i motvinden - kan en faktisk få en skikkelig fin tur selv når naturen viser seg fra sin mer aggressive side.

 

Vi startet turen i Marvika hvor vi nå har kajakkene liggende trygt og tørt hos Redningsselskapet. For første gang brukte vi også en tjeneste fra Kystradiostasjonen som heter "Meld fra hvor du drar". Det er egentlig synd at vi ikke har brukt dette tidligere, for dette var utrolig bra! Birgitte kalte opp Tjøme Radio og informerte om at vi var to kajakker som skulle padle fra Marvika og østover mot Lillesand. Vi visste ikke hvor langt vi ville komme på grunn av været, så vi ble enige om å ta kontakt igjen i løpet av to timer. Det ble avtalt hva de skulle gjøre om vi var utilgjengelige når de to timene var gått og vi ble ønsket god tur. Det er veldig betryggende å vite at vi har et så godt tilbud her til lands. Hvis vi, for eksempel, ble sittende på en holme med brekt åre, skulle komme bort fra hverandre eller av en eller annen grunn ble blåst langt til havs, så vet vi, når turen starter, at Tjøme Radio forventer livstegn fra oss innen avtalt tid. Skulle vi ikke svare da vil de iverksette nødvendige tiltak for å finne oss. Ved å bruke denne tjenesten vil de på forhånd vite hvem vi er og i hvilket område vi befinner oss i. Vi vil også få nødvendig hjelp uten å nødvendigvis kalle de opp når uhellet først er ute. I tillegg har vi allerede lastet opp nøddata slik at de vet hvordan kajakkene ser ut og hvem våre pårørende er.

 

Med friskt mot startet vi på turen østover. Nordavinden hadde fått god tid til å bygge opp noen store bølger hele veien fra Hamresanden og ut til der vi krysset Topdalsfjorden så det ble en hard start. Heldigvis varte det ikke lenge, for da vi kom over til Furuholmen ble det nærmest vindstille i le av Sømslandet. Herfra padlet vi videre over Korsvikfjorden, rundt Dvergsnestangen og innaskjærs ved Tømmerstø før vi ankom Stokken. Hele veien sørget vi for å ligge med land så nærme babord side som mulig slik at vi lå mest mulig i le fra den kalde vinden. I dag var det en stor fordel at jeg er lokalkjent i området.

 

Vel ute på Stokken gikk vi i land og fikk oss en liten matbit, litt drikke og en dopause. Stokken lignet forresten ikke helt på seg selv i dag; normalt er stedet fullt av båter, folk som griller på brygga og unger som bader. I dag var det kun to store seilbåter som hadde trosset været og lå godt fortøyd til brygga der ute - i tillegg til oss to da. Vi var forøvrig temmelig alene overalt i dag, men det er noe deilig med å ha vannet nærmest helt for seg selv også.

 

Videre padlet vi mot Kvåsefjorden. Da turen startet hadde vi et lite håp om at vinden skulle ha akkurat den retningen som måtte til for at vi skulle kunne padle over, men allerede i Randøysund kunne vi se at det ikke kom til å bli aktuelt, så vi bestemte oss for å snu ved Stangodden - den store varden på fastlandet helt ytterst ved Kvåsefjorden.

 

De to timene vi hadde avtalt med Tjøme Radio begynte å nærme seg slutten, så Birgitte kalte de opp på VHF-en. Hun informerte om at vi nærmet oss Stangodden og kom til å padle ut dit før vi ville snu og gå tilbake mot Marvika. Vi avtalte at vi kom til å svare derfra i løpet av tre timer. Da visste vi at vi hadde god tid på oss selv om vi skulle begynne å bli slitne.

 

 

Da vi kom bort til Stangodden blåste det skikkelig godt, men på grunn av vindretningen ble ikke bølgene så veldig store. Det gjorde derimot dønningene som kom fra havet og rett inn Stanggapet. Det er utrolig gøy å padle i sånne bølger, så vi smilte fra øre til øre mens vannet sprutet rundt oss. Jeg vet ikke hvor store bølgene kan ha vært, men flere ganger kunne jeg ikke se Birgitte, så jeg vil tippe halvannen meter i hvert fall.

 

Hjemreisen fulgte samme rute som ruta vi fulgte ut til Stangodden. Været var ganske konstant med den samme vinden og bølgene, men det samme var også humøret. Vi merket godt mot slutten at vi har fått trent padlemuskulaturen ekstra godt i dag, for det er ganske tungt å padle i motvind og i bølger - men vi setter bare pris på treningen det gir og vi vet at dette er en viktig ting frem mot den store turen over Skagerrak til våren.

 

Da vi ankom Marvika igjen og fikk kajakkene opp på brygga ble Tjøme Radio anropt for siste gang i dag, nå kunne vi fortelle at vi var trygt i havn og takke for servicen. Dagens lærdom er at vi må bruke denne tjenesten mer fremover. Spesielt viktig er det nå i vintersesongen hvor vi kommer til å være mye mer alene på havet enn det vi har vært tidligere i sommer.

 

 

 

KONTAKT

Riskestien 19B

4635 Kristiansand

9 3456 888

GENERELT

 

Vi har et mål om å padle fra Danmark til Norge. Alt av forberedelser er unnagjort, nå venter vi bare på et værvindu... følg med!

Padleparet © 2016 - 2018

 

Bilder kan kun benyttes etter avtale.