10 TIMER

PÅ VANNET

23.01.2017 08:00 - KRISTIANSAND

Årets første langtur er unnagjort - det ble 50 kilometer og tok 10 timer. Målet var først og fremst å få ti hele timer i kajakkene for å kjenne på hvordan kroppene reagerer, vi har jo aldri padlet så langt før. I tillegg prøvde vi å følge planen med 40 minutter padling og 5 minutter hvile pluss en og annen pause på et kvarter. Alt dette gikk egentlig veldig fint; gjennomsnittsfarten var 5 km/t noe som skal ta oss over Skagerrak på 24 timer. Antakelig kunne vi padlet enda litt raskere for på denne turen svingte vi innom hver eneste bukt langs ruta vår.

 

Vi har også fått nye tørrdrakter som måtte testes ut. Draktene kommer fra produsenten Ursuk i Finland og forhandles av Tequila i Norge. Dette er skikkelige tørrdrakter og noe helt annet enn de billige vi har brukt tidligere. Her er det detaljer som innvendig sele, vanntett lomme på armen, neoprenmansjetter, hele føtter - alt sammen luksus vi ikke har vært vant med. Viktigst av alt er dette også drakter som har en godt synlig rødfarge og er utstyrt med masse reflekser. Erfaringen vår etter denne langturen er heldigvis også at dette er drakter vi kan trives godt i. De var enkle å få av og på og innfrir alle krav vi har til gode tørrdrakter.

 

I bag-en som følger med til tørrdraktene lå det også både hette og hansker i neopren pluss ei vanlig lue. Vi hadde ikke behov for neoprenhette denne gang, men både hansker og lue ble brukt hele turen. Hanskene var mye mer behagelig enn de vi har brukt tidligere og de ga oss et mye bedre grep om årene.

Turen startet, som normalt, i Marvika. Vi dro ut forbi Bragdøya og Andøya på vei ut Vestergapet. Ved Kobbernaglen dro vi vestover til Ny-Hellesund og gjennom Olavssundet før vi igjen padlet østover. Her gikk vi utenfor de ytterste skjærene helt til vi kom til Flekkerøya. Der dro vi inn og padlet langsmed land helt til vi kom forbi Geiterøya. Herfra gikk turen bort syd for Oksøy og over til Grønningen. På vei over til Grønningen padlet vi et stykke utover på havet. Det er like spennende hver gang vi er ordentlig ute på havet - tankene går til vår store tur litt senere i år når vi skal padle alene over Skagerrak. Etterhvert snudde vi nordover og padlet helt inn til Tømmerstø hvor vi fulgte kysten forbi Dvergsnestangen på vei tilbake til Marvika. Da vi ankom Marvika var vi et kvarters padling unna å runde ti timer, så vi tok en litt ekstra stor sving der for å komme helt i mål med dagens oppgave.

Ved starten av turen var vi i kontakt med Tjøme Radio med VHF-en og avtalte at vi skulle bruke "Meld fra hvor du drar"-tjenesten. Vi ble enige om å holde kontakt med disse hver andre time - og skulle de ikke klare å nå oss på noen av VHF-ene, så skulle de kontakte redningsskøyta. Det er en god trygghet å vite at kystradioen omtrent følger oss på hele turen. Det er også godt å vite at sjøredningskorpset i Kristiansand står i beredskap i tilfelle det skulle være noe. Arbeidet til både Kystradioen og Redningsselskapet er bærebjelken til beredskapen på sjøen og er ikke bare forbeholdt båtfolket.

 

Selv om dagene fortsatt er korte så er det en spesiell opplevelse å starte turen med å padle ut vestsiden av Byfjorden i soloppgang før turen avsluttes med solnedgang på vei inn østsiden av Byfjorden. I tillegg var været helt perfekt hele dagen. Så godt som vindstille og sol absolutt hele veien. Temperaturen var kanskje oppe i fem grader på det varmeste, men vi måtte ploge oss gjennom litt is på vei ut og inn av Marvika. Kaldt vær til tross, så ble det en fantastisk padletur som nesten ga oss litt sommerfølelse. En skulle i hvert fall ikke tro det bare er slutten av januar nå.

 

Med nydelig vær og padling både tidlig og sent, blir det selvfølgelig noen gode bilder også.

Vi sitter igjen med en god følelse etter turen. Muskler og ledd har naturligvis fått kjørt seg, men ikke noe mer enn vi hadde forventet. Klær og utstyr gjorde jobben sin, mat og drikke var riktig disponert og gjennomsnittsfarten var absolutt godkjent. I tillegg følte vi, ved turens slutt, at vi fortsatt hadde mye krefter igjen i kroppen. Dette lover godt til enda lengre langturer senere - og ikke minst gir det oss en god følelse for den store turen over Skagerrak.

 

Til slutt avslutter vi med en film med litt idylliske padlescener fra Kristiansands skjærgård.

KONTAKT

Riskestien 19B

4635 Kristiansand

9 3456 888

GENERELT

 

Vi har et mål om å padle fra Danmark til Norge. Alt av forberedelser er unnagjort, nå venter vi bare på et værvindu... følg med!

Padleparet © 2016 - 2018

 

Bilder kan kun benyttes etter avtale.