GENERALPRØVE -

NÅ NÆRMER DET SEG

02.05.2017 11:00 - LILLESAND

For to dager siden gjennomførte vi vår siste langtur før kryssing av Skagerrak. Da vi gikk i land stod det 70 km utseilt på 15 timer og 20 minutter på GPS-loggen. Turen gikk fra Marvika i Kristiansand til havna i Lillesand og tilbake. Turen bort gikk stort sett den vanlige veien gjennom Tømmerstø, Ulvøysund og Blindleia, mens returen gikk på det åpne hav mellom Saltholmen og Nattvigtangen. Været var bortimot perfekt med sol, blå himmel og relativt lite vind. Det er fortsatt lite båter på sjøen, men vi traff på en god del padlere rundt forbi. På hyttene var folk opptatt med vårrengjøring og klargjøring til sommeren. Kun en sjelden gang så vi noen som holdt hviledagen hellig med en kaffekopp i solveggen. Om vi tilfeldigvis traff på verdens hyggeligste mennesker der ute eller om det skyldes den vanlige gode vennligheten sørlendinger får når de er i sitt rette element vet jeg ikke, men hyggelig var det.

 

Dette ble på en måte vår generalprøve. Nå har vi vært gjennom alt vi skal, langturer har begynt å få gode varigheter og tøy/utstyr spiller på lag. Det eneste vi trenger nå er et værvindu som sikrer lite vind og minimalt med sjø på havkryssingen vår. Så fort forholdene er tilstede hopper vi på første ferje og krysser fingrene. Vi har allerede avklart alt det praktiske rundt kajakkene med Color Line. Planen vår er da å få ei god natts søvn i Hirtshals før den store dagen. Når vi våkner opplagte og uthvilte blir det en rask frokost og kjapt ned i havna for å starte turen. Siden vi kommer til å padle rundt 24 timer vil vi ikke kaste vekk masse tid før vi starter.

 

Så gjenstår det å se om vi klarer å komme helt tilbake til Ulvøysund da? Selvtilliten er på topp, utstyr testet og tilfredsstillende, dietten er testet mange ganger og fysikken bør klare det - så dette skal vi klare fint. Av erfaring vet vi at det kommer til å gjøre vondt og kreve mental styrke og innsatsvilje også, men vi forventer samtidig at vi vil få noen gode opplevelser og et minne for livet.

Angående gode opplevelser; én ting er Den Store Dagen, men vi har også hatt utallige gode opplevelser i kajakkene under forberedelsene det siste året. La oss spole ganske nøyaktig to år tilbake i tid:

 

Etter en uvanlig varm sommer i 2014 ble våre to kajakker kjøpt brukt våren 2015. Ønsket om en like god og varm sommer ble ikke oppfylt, men vi fikk i hvert fall kommet oss på sjøen og lært litt om kajakklivet. Alt i alt egentlig en veldig fin sommer likevel. Vi hadde aldri prøvd å padle tidligere, så det ble mye prøving og feiling. Turene var typisk på en time eller halvannen og det føltes tilstrekkelig. Antakelig var teknikken elendig, men vi kom oss frem. Formålet med turene var stort sett bare å komme seg til ei øy, lufte hunden og lage noe mat.

 

Så i mars 2016 kom idéen opp; jeg ville padle over Skagerrak uten følgebåt. Tilbakemeldingen var et bestemt nei, men som de av dere som har fulgt oss siden starten vet så tok det ikke mange minuttene før vi var to som hadde samme mål.

 

Og det er egentlig her eventyret startet. For én ting blir den store turen over Skagerrak, men det er helt utrolig å tenke tilbake på alle de erfaringene vi har fått det siste året. Fysisk form, padleteknikk og tilgjengelig utstyr tilsa at dette ikke var noe vi skulle begi oss ut på. Likevel hoppet vi i det med begge beina og startet stille og rolig fra en kant mens vi tok ett steg av ganga på vei mot en havkryssing som tidligere hadde vært helt uaktuell. Jeg tror halve moroa er all planlegginga, tilrettelegginga, treninga og utprøvinga av utstyr - og det er på grunn av denne erfaringen vi nå føler at vi er tilstrekkelig forberedt på å starte innspurten i vårt store prosjekt.

 

Det er merkelig hvordan kroppen venner seg til ting. Vi må nesten le når vi tenker tilbake på en av våre første "langturer" - fire timer. Det føltes som en evighet og vi var slitne da vi kom i land. Neste tur var på seks timer, men da vi hadde padlet fire timer kunne vi nærmest ikke merke noe til utmattelsen vi kjente sist gang etter like lang tid. Tilsvarende har vi også hatt på lengre turer; etter første 12-timers langtur var kroppene helt utkjørt - likevel føltes kroppen fin etter tolv timer på vår 15-timerstur. Det er nok litt psykisk også, dette fenomenet, for ofte blir man vel litt flinkere til å kjenne hvor sliten man er når målet er i sikte?

 

Jeg er usikker på hvordan dette vil bli når vi skal krysse Skagerrak. Vil vi miste litt energi når vi kan se land og likevel har flere timer igjen å padle? Kanskje, men jeg tror også det kan gi oss en liten boost. Etterhvert vil sannsynligvis mine kollegaer på redningsskøyta også ta følge med oss det siste stykket og gleden ved å se ungene ta i mot oss på brygga vil være ubeskrivelig.

 

Men for å finne ut av dette er det bare én ting som gjenstår: vi må padle over hele Skagerrak. Alene. Uten følgebåt. 24 timer.

 

Forhåpentligvis skjer det i løpet av mai. Vi gleder oss! Følg med her og på Instagram.

KONTAKT

Riskestien 19B

4635 Kristiansand

9 3456 888

GENERELT

 

Vi har et mål om å padle fra Danmark til Norge. Alt av forberedelser er unnagjort, nå venter vi bare på et værvindu... følg med!

Padleparet © 2016 - 2018

 

Bilder kan kun benyttes etter avtale.