12 TIMERS

LANGTUR

19.03.2017 14:01 - LILLESAND

Denne helga var vi igjen på langtur. Da vi fikk kajakkene på land hadde vi vært på vannet i 12 timer og tilbakelagt 55 kilometer. I tillegg fikk vi endelig prøvd de nye grønnlandsårene våre, men det kommer vi tilbake til.

 

Før avreise ringte vi Tjøme og avtalte, som vi pleier, at vi rapporterer posisjon hver andre time og at de må ringe Redningsskøyta hvis vi ikke får kontakt. Det er godt å vite at hjelpa ikke er langt unna om vi skulle havne i problemer. Sannsynligheten for at det blir såpass alvorlig er nok forsvinnende liten, men vi pleier å bruke dette for å være på den sikre siden.

 

Dagen startet med lett bris (4.3 m/s) fra nordvest, sol og nydelige forhold på vei ut Byfjorden. Vi hadde planer om å padle utenfor de ytterste skjær omtrent hele veien til Lillesand og deretter ta Blindleia på vei tilbake. Desverre økte vinden til 9.5 m/s (altså frisk bris) allerede da vi var ei nautisk mil øst for Grønningen, så vi bestemte oss for å ta resten av turen litt nærmere land. Det ble en kraftanstrengelse å komme seg tilbake til land i motvind og farten ble deretter, men omsider kom vi oss inn øst for Ytre Ulvøya.

 

Videre østover tok vi omtrent samme rute som forrige langtur, men på grunn av omveiene vi hadde ut på havet snudde vi litt tidligere. En annen forskjell fra forrige langtur, er at vi nå klarte å padle hele veien hjem uten å søke nødhavn. Vi snudde i Røynevardsfjorden litt før Nilen og nå begynte vinden endelig å gradvis avta.

 

På hjemveien prøvde vi å padle gjennom Indresund for å krysse Kvåsefjorden litt lengre inne enn det vi pleier. På grunn av vindretningen var nok dette et klokt valg som sparte oss for en del energi.

 

Vinden til tross, så viste naturen seg fra sin gode siden hele dagen. Det er fascinerende hvor store kontraster det er på sjøen - og på vei over Kvåsefjorden ble dette ekstra tydelig. Fastland på andre siden var kullsort, mens himmelen gikk fra sort, via blå og oransje til gul. Det levende myke havet viste sine massive krefter opp mot dødt og hardt fjell. Etterhvert kom også stjernene frem og stod i kontrast til det fine lyset vi hadde hatt tidligere på turen. Er det rart vi er glade i å padle?

 

Da vi ankom Marvika hadde vinden løyet helt og Søm speilet seg i vannflaten bak oss. Siden vi kun hadde padlet rundt 11.5 timer valgte vi å ta ei ekstra runde på Topdalsfjorden for å komme til det magiske merket på ca. 12 timer. Vi var både kalde og slitne da vi kom i land, men likevel med en god følelse i forhold til at vi om ikke lenge kommer til å begi oss ut på en tur som er dobbelt så lang.

 

Noe av det mest interessante med padleturen for oss var opplevelsen av å padle med grønnlandsårer. Og for en opplevelse det var! Årene er fra Tequila og er et nydelig håndtverk laget av lett sedertre og med forsterket tupp. De padles med en litt annen teknikk enn tradisjonelle årer, men teknikken kom i stor grad helt av seg selv. En stor fordel med denne typen årer er at de reduserer belastningen på skuldre og rygg per åretak, så til vår bruk er dette helt ideelt. Dette fikk Birgitte spesielt merke siden ho ofte merker det godt i skuldre ved turenes start. Årene gir ikke helt de samme eksplosive fremdriftstakene, men de hjelper oss i å holde det gående i time etter time. Vi kommer nok til å skrive mer om disse på vår temaside senere.

KONTAKT

Riskestien 19B

4635 Kristiansand

9 3456 888

GENERELT

 

Vi har et mål om å padle fra Danmark til Norge. Alt av forberedelser er unnagjort, nå venter vi bare på et værvindu... følg med!

Padleparet © 2016 - 2018

 

Bilder kan kun benyttes etter avtale.