VHF-RADIO

FOR KAJAKKPADLERE

AV PREBEN LØITE

En VHF-radio er ikke bare forbeholdt båter. I dag finnes det vanntette og flytende modeller som er beregnet på bruk nettopp i kajakk. Det finnes mange fordeler med en VHF-radio:

 

  • Meld fra hvor du drar: Meld fra til Kystradiostasjonen at dere legger ut på tur, hvor dere skal og når dere regner med å være fremme. Informer også om hvor mange dere er, farge på kajakker, farge på tøy, i tilfelle behov for assistanse. Vel fremme informeres Kystradiostasjonen om dette. Skulle dere ikke nå frem på tiden vil Kystradiostasjonen kontakte dere og, om nødvendig, tilkalle assistanse. Skulle dere selv be om assistanse vil Kystradiostasjonen allerede vite omfang og omtrent lokasjon.
  • Værvarsel: Spør nærmeste Kystradiostasjon om værvarsel eller få dette til faste tidspunkt på arbeidskanalene.
  • Ring hjem: Be nærmeste Kystradiostasjon om å sette deg over til mobil- eller fasttelefon og du kan snakke gratis ved hjelp av VHF-radioen din uten å ta opp mobiltelefonen. De hjemme kan også ringe deg ved å kontakte Kystradiostasjonen på telefonnummer 120.
  • Nødmelding: Skulle uhellet være ute kan nærmeste Kystradiostasjon og alle omkringliggende båter kontaktes på kanal 16 og du er sikret raskest mulig hjelp. Kystradiostasjonene vil også kunne sette deg over til medisinsk personell som kan bistå dersom du trenger hjelp - de bistår ved alt fra brennmanet til hjerteinfarkt.
  • Kommunikasjon: Med en VHF-radio kan du enkelt kommunisere med andre i reisefølget.
  • Diverse: Lurer du på om blåskjellene er spiselige, bunkringsmuligheter, eller noe helt annet, kan Kystradiostasjonene oftest hjelpe til.

 

For å kunne ha lov å bruke VHF-radioen må du ha sertifikat og lisens. Begge deler får du ved å ta et enkelt onlinekurs på kystradio.no før du registrerer radioen din på samme sted og får tildelt lisens og kallesignal.

 

Alle med VHF ombord er pliktige til å lytte på kanal 16. Dette er nødkanalen, men kan også brukes til å kalle opp andre båter for å avtale hvilken kanal dere skal kommunisere på. Langs hele kysten er det tildelt såkalte arbeidskanaler hvor Kystradiostasjoene bl. a. sender ut værvarsel hver tredje time. Dersom radioen har mulighet for Dual Watch (DW) bør dette brukes, da kan du lytte på lokal arbeidskanal i tillegg til den viktige kanal 16.

 

Her har du en full oversikt over alle arbeidskanaler i Skandinavia:

 

Når du skal kjøpe VHF-radio til å ha i kajakken kan det være lurt å kjøpe en med GPS og DSC (Digital Selective Calling). Da vil du få tildelt et MMSI-nummer som må legges inn i radioen din. Har du da lagt inn bilde av deg selv, navn/nummer til pårørende og hvor du normalt befinner deg, vil du kunne spare dyrebar tid dersom du trenger umiddelbar assistanse. En aktivering av Distress-knappen vil da sende din posisjon til alle båter i nærheten og Kystradiostasjonene vil enkelt finne ut av hva de skal lete etter og hvor du befinner deg.

 

Når man har VHF-radio i kajakk er det smartest å ha denne festet i vesten. Skulle du da kante og komme bort fra kajakken vil radioen likevel være tilgjengelig. Det kan også være viktig å sørge for at radioen din normalt er i en vertikal posisjon siden antennen da har best rekkevidde.

 

Vår oppfordring til kajakkpadlere er at alle skaffer seg en VHF-radio og bruker denne på hver tur. Ta en radiosjekk med nærmeste Kystradiostasjon før hver tur, både for å være sikker på at den fungerer som den skal, men også for at du skal bli komfortabel med å bruke den. Meld også gjerne i fra hvor du drar og bruk den for alt den er verdt - og ikke glem lytteplikten på kanal 16.

 

Les om noen av våre gode erfaringer med VHF i kajakk da vi var på 10-timers langtur i januar 2017.

KONTAKT

Riskestien 19B

4635 Kristiansand

9 3456 888

GENERELT

 

Vi har et mål om å padle fra Danmark til Norge. Alt av forberedelser er unnagjort, nå venter vi bare på et værvindu... følg med!

Padleparet © 2016 - 2018

 

Bilder kan kun benyttes etter avtale.