TURFORSLAG

FOR KAJAKKPADLERE

AV PREBEN LØITE

Her har vi samlet et lite knippe turforslag for kajakkpadlere. Tidsestimatene er kun for de markerte rutene i kartet og gjelder ikke de ekstra sløyfene som anbefales. Antatt hastiget er < 5 km/t, så de fleste skal klare det innen oppgitt tid.

 

Randesund (7.8 km, 1.5 timer)

Områdene i Randesund er kanskje noen av Kristiansands fineste og veldig populære på sommeren. Ruten i kartet starter i Kongshavn (1). Her kan du parkere helt nede ved vannet hvis du er heldig, hvis ikke kan du parkere på parkeringsplassen 100 meter nordover langs Kongshavnveien (2). På vannet går turen sydover gjennom Stokken (3). Her finnes det fine badesteder, ei lang brygge og fint turterreng hvis du skal i land. Videre sydover går turen gjennom Skippergata (4), et idyllisk sted med gamle sjarmerende sørlandshus på begge sider. Når Skippergata åpner seg igjen finner du ei langgrunn sandstrand (5) rett sydover. Gå gjerne i land på Østre Randøya som du finner på venstre side (6), et nydelig friområde som frem til 2004 tilhørte Forsvaret. Her finner du mange fine turstier og badeplasser.

 

Senere går turen vestover og opp nordsiden av Vestre Randøya. Her kommer du til ei fin lita bukt (7). Her er det flytebrygge som passer perfekt til padlere og gode bademuligheter. Deretter kan du padle ut den lille trange åpningen kalt Nåløyet og du kommer ut i mer åpent farvann. Her kan en velge å bare padle rett nordover til en kommer inn til Stokken igjen eller gjøre som foreslått i kartet og padle nordvestover og gjennom kanalen som deler Herøya (9). På Herøya finnes det utallige hytter og det er ganske koselig inne i bukta der. Når Herøya er passert finner du Tømmerstø Brygge (10). Der finner du både en liten dagligvarebutikk og en restaurant på brygga som har åpent så lenge sola skinner fra juni til august.

 

Siste strekning går rett østover til du kommer tilbake til utgangspunktet.

 

Ønsker du en enda lengre tur kan vi anbefale at du etter å ha kommet ut av Skippergata går rett syd et stykke og deretter litt vestover. På den ytterste holmen der ute finner du Grønningen Fyr (8). Her går det an å overnatte eller bare gå i land for å strekke litt på beina.

 

Les om noen av våre turer i området:

 

Bragdøya og Andøya (9 km, 2 timer)

På vestsiden av Byfjorden finner du Bragdøya, et kjent og kjært mål for mange båtturer. Sett bilen i Auglandsbukta båthavn (1) og padle rett østover til du kommer til Saltbuene (2) på Bragdøyas vestside. Herfra kan du padle rundt hele øya. På nordsiden av Bragdøya går det en trang kanal mellom Bragdøya og Langøya og ut mot Byfjorden finner du ei lun bukt (3) nesten uansett vindretning. Videre går turen inn til bukta (4) på innsiden av øya Hestehodet. Herfra går det an å padle rett vest for å komme tilbake til parkeringsplassen, men hvis du ønsker en lengre tur kan vi anbefale å padle rundt Andøya også. Her vil du finne både Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter (5) og Vågsbygd Seilforening. Syd på Andøya vil du også padle forbi den fine badeplassen Paradisbukta (6). Derfra går turen opp langs vestsiden av Andøya, under en vei og forbi et industriområde (7). Her kommer en ut i Fiskåbukta og du kan se Auglandsbukta hvor du startet. Vi anbefaler likevel å svinge innom Bragdøya igjen, dra kajakkene på land og utforske de mange turstiene på øya dersom du har tid til det. På vei over til Bragdøya kan du godt svinge innom på innsiden av Lyngholmene (8).

 

 

Les om en av våre turer i området:

Odderøya i Kristiansand (6.5 km, 1.5 time)

Parker bilen i byen og sett kajakkene på vannet i Langfeldts Allmenning (1) eller Bystranda (2). Her padler du rett sydover mot Bendiksbukta (3) på Odderøya og følger land ut til tuppen av øya. Derfra kan du padle over til Dybingen (4). Der ute er det fint å gå i land, ikke så stor plass, men det er et greit sted å fyre en grill og bare nyte livet. Videre går turen tilbake mot Silokaia på Odderøya, forbi det fine konsert- og teaterhuset Kilden (6) før en ankommer Fiskebrygga (7). Om du ikke har anstrengt deg for mye kan det være en god idé å gå i land her for en bedre middag på en av bryggas mange restauranter. Siste strekning går fra Fiskebrygga og en liten kilometer langs gjestehavna og festninga før du er tilbake der du startet.

 

Hvis du ønsker en enda lengre tur (5) kan denne turen enkelt kombineres med ei rundte rundt Langøya, Bragdøya og Andøya som nevnt i forrige turforslag.

 

 

Otra (21.6 km, 4.5 timer)

De fleste velger ofte skjærgården når de skal på kajakktur, men neste gang bør du legge turen til Otra. Sett bilen på Kjøita (1) eller i byen (2) og du kan padle hele veien opp til Kvarstein. På høyre side, etter at du har padlet under E18, kan du padle helt inne langs land på innsiden av Notøen. Innerst i bukta der går det en slags tunell (3) som kan passeres ved høyvann. Er vannet for lavt kan du snike deg tvers gjennom en kanal (4) som deler Notøen i to. Strømmen i elva er sterkest i yttersvingene, så du kan justere litt hvor hard turen skal være ved å padle litt på kryss og tvers oppover. Når du kommer til Stavsøyra, ei lita øy (5) midt i elva oppe ved Mosby, kan strømmen være skikkelig sterk. Det kan være en fordel å holde til høyre her dersom du ikke er veldig sterk. Videre nordover kommer du til nok ei bro ved Kvarstein. Fortsett under denne og videre under togbroa. Inn til høyre etter togbora finner du en veldig fin plass (6) å gå i land, bade, grille eller bare slappe av før returen ned elva. Beregn noe kortere tid på tilbakeveien.

 

 

Les om en av våre turer i området:

 

Kvåsefjorden (11.7 km, 3 timer)

Kvåsefjorden har et ufortjent dårlig rykte, kanskje spesielt blant båtfolk som ikke liker å krysse fjorden når vinden står fra sin vanlige sydvestlige retning. Likevel kan Kvåsefjorden også by på fantastiske padleopplevelser. Det kan være litt vanskelig å finne parkeringsplass innerst i fjorden, men vi har funnet en på vestsiden (1) ganske langt inne. Herfra er det bare én vei utover fjorden, men så fort den åpner seg opp er mulighetene mange. Vi anbefaler å gå inn blant alle de små holmene øst for Nåløyet (2). Herfra kan du følge kysten utover fjorden helt til du kommer til Vestre Ertholmen og dreie vestover for å krysse fjorden. Finn din egen rute mellom holmer og skjær før du følger kysten innover fjorden igjen.

 

Hvis du ønsker en lengre tur kan du padle under veien til Indresund (3). Herfra kan du padle så du har land på høyre side hele tiden og du vil da komme gjennom Ulvøysund (4) før du er ute på Kvåsefjorden igjen. Beregn cirka fire kilometer ekstra på den ruta, det klarer du på under én time i rolig fart.

 

 

Les om noen av våre turer i området:

 

Skauerøya (8.2 km, 2 timer)

Denne fine øya rett utenfor Lillesand sentrum er kanskje en av de aller fineste plassene i området. Parker midt i sentrum (1) og start turen fra gjestehavna der. Padle rett ut mot havet, mellom noen små øyer og du kommer til ei veldig fin bukt på østsiden av Skauerøya. Her er det veldig greit å gå i land og lage seg noe god mat. Bukta er skjermet for vind fra de fleste vindretninger og er et populært turmål for mange om sommeren. Øya (4) byr også på noen fine turstier. Ikke vær redd for å gå deg vill, den er ikke større enn at du finner veien tilbake.

 

Når du er klar til å padle videre skal du gjennom en smal åpning i sydøstlig retning (2). Her kommer du ut i mindre beskyttet farvann, så vær forsiktig dersom det er dårlig vær. Deretter padler du mer eller mindre rett syd til Grasholmen (3). På en vindstille dag er disse små holmene også en fin plass å stoppe hvis du bare vil sitte å speide utover havet.

 

Hvis du ønsker en ekstra sløyfe på turen, og været tillater det, anbefales det å stikke innom Saltholmen fyr (5).

 

 

Les om noen av våre turer i området:

 

Nilen (17 km, 4 timer)

Om Skauerøya er en av de aller fineste plassene i Lillesand, så er i hvert fall Nilen en god utfordrer i konkurransen. Dette er virkelig flotte greier! Ruten vi har lagt opp til her inkluderer en haug med steder det kan være verdt å dra kajakken på land eller, som et minimum, stoppe for å ta bilder.

 

Start ved å parkere ved kajakkhotellet (1) på Vestre Vallesverd. Her finner du ei fin lita brygge som er perfekt for å sjøsette kajakken. Herfra går turen ut Steindalsfjorden (2) i valgfri rute og ut til Sørlandets hovedvei på sjøen, Blindleia. Fortsett ut til Hellersøya til du er nesten ute på det åpne hav før du svinger sydvestover mot Burholmen (4). Gå på innsiden av denne. Her, og videre nedover langs Ågerøya, ligger perlene som på ei snor. Først Burholmen, deretter det lille tettstedet (5) på øya og til slutt Grønningen (6) like utenfor. På en god dag er disse stedene paradis på jord for en kajakkpadler. Videre padler du vestover til du kommer til starten på området som kalles for Nilen (7). Etter å ha passert alle de fine stedene ved Ågerøya har Nilen mye å leve opp til, men det klarer den. Her kan du sige innover "elva", nyte krystallklart grunt vann og garantert finne deg ei koselig lita bukt å stoppe i hvis du ønsker det.

 

Etter å ha passert Nilen er du inne i Blindleia igjen. Her følger du fastlandet nordøstover til du er tilbake ytterst i Steindalsfjorden og returnerer til utgangspunktet.

 

Ønsker du en litt lengre tur anbefales en omvei rundt Hellersøya og uthavnen Brekkestø (3). Beregn cirka fire kilometer ekstra på den ruta, det klarer du på under én time i rolig fart.

 

Dersom du har noen andre ruter du mener er verdt å prøve, så si gjerne i fra.

 

KONTAKT

Riskestien 19B

4635 Kristiansand

9 3456 888

GENERELT

 

Vi har et mål om å padle fra Danmark til Norge. Alt av forberedelser er unnagjort, nå venter vi bare på et værvindu... følg med!

Padleparet © 2016 - 2018

 

Bilder kan kun benyttes etter avtale.