UTSTYR

TIL KAJAKKTUREN

AV PREBEN LØITE

Nødvendig bekledning ved kajakkpadling avhenger av vær, type tur og erfaring. På korte turer langs land midt i juli holder det kanskje med badebukse, vest og spruttrekk. Da vil man enkelt klare å holde varmen, og skulle man falle i vannet kan man svømme inn til land og tømme kajakken. Skal man lengre ut fra land vil det være smart med pumpe og svamp for å tømme kajakken. På vinteren kreves det en helt annen bekledning og utstyrsnivå. Turer med en viss lengde krever også sitt. Spør du erfarne padlere om hva som trengs vil nok svarene være varierte, så det viktigste er å finne deg som fungerer best for deg - samtidig som hovedfokuset alltid er sikkerhet. Om du ikke finner veien hjem eller klarer å kalle etter hjelp når skuldra er ute av ledd, så hjelper det fint lite om resten av utstyret er i orden.

 

Her går vi gjennom nesten alt utstyret vi har til padling. Hva vi har på og med oss varierer fra tur til tur, men når vi skal padle over Skagerrak er dette i hvert fall et minimum.

 

 

 

Bekledning

 

Tørrdrakt

Tørrdrakta er kanskje det viktigste enkeltstående plagget en padler kan ha på seg. Den holder deg varm og tørr i tillegg til at den holder deg flytende om du skulle havne i vannet. I tillegg er det en stor fordel om den kan gjøre deg ekstra synlig i vannet hvis du skulle være så uheldig å havne der. Størrelse, passform og detaljer er viktig for å få en behagelig padleopplevelse. Våre drakter er fra Tequila og er av typen Ursuk AWS 4-Tex. Vi er veldig fornøyde med disse draktene og setter stor pris på de små gjennomtenkte detaljene. Neoprenmansjettene i hals og håndledd sitter godt, er passe stramme og holder oss varme. I tillegg har de innvendige seler som gjør de behagelige å ha halvveis på mens vi klargjør kajakkene på brygga. På armen har de ei grei lomme til småting. Men, som sagt, det viktigste er å holde seg varm, tørr og synlig - og der er disse draktene suverene for i tillegg til det vi har nevnt er de røde i fargen og utstyrt med masse reflekser. Dette er altså suverene tørrdrakter som er skreddersydd og tilpasset padlere.

Vest

Vest er påbudt, ikke bare i båter, men i kajakker også. For oss som skal på langtur og er avhengige av å komme oss på do ombord i kajakkene, så er dette også en ekstra sikkerhet som vil holde oss flytende om vi skulle falle i vannet når tørrdrakta er åpen. Det er viktig å velge en vest som er tilpasset padling siden disse sitter litt høyere på kroppen uten å komme i konflikt med spruttrekk eller gnager under armene. Prøv deg litt frem og finn en vest som passer for deg. Våre vester er enkle og sorte. Disse kjøpte vi før vår første padletur, men skulle vi kjøpt nye i dag ville vi valgt noen litt bedre modeller med flere lommer og en mye mer synlig farge.

Hansker/muffer

På sommeren trenger man vanligvis ikke hansker, men på vinteren er dette helt nødvendig. Blåfrosne hender kan ødelegge de fineste padleturene. Med et par gode neoprenhansker kan man holde varmen selv om man er våt. Hvis det i tillegg er vind anbefales det også å bruke muffer for å redusere varmetapet ytterligere.

 

Hette

Nedkjøling på kajakktur skal man ha skikkelig respekt for - det kan være livsfarlig. Den største kilden til varmetap i kajakk er hodet. En god neoprenhette kan derfor være høyst nødvendig på kalde eller forblåste dager. Man trenger ikke være våt for å miste mye varme gjennom hodet, det er nok med litt vind.

 

Lue

Under noen forhold kan en neoprenhette bli litt for varmt og da er lue tingen. Vi bruker stort sett lue på høst/vår, men på rolige dager også på vinteren. Ved å ta luen av og på kan man justere temperaturen selv ettersom været endrer seg i løpet av dagen. Av samme grunn er det alltid smart å ha med en neoprenhette dersom luen ikke gir nok varme f. eks. når sola går ned eller om det begynner å regne.

Sko

Husk at det kan være kun få millimeter mellom føttene og iskaldt vann. Musklene i beina brukes ikke like mye som armene ved padling og i tillegg befinner de seg alltid i skyggen. Det er derfor viktig å ha fottøy som holder varmen. Valg av fottøy avhenger av utforming av tørrdrakt. Våre tørrdrakter har ikke sko, men er likevel heldekkende på føttene. Derfor har vi gjerne ekstra sko utenpå tørrdrakta om vinteren. Når været er litt varmere holder det med sokker inne i tørrdrakta - men husk at på lengre turer kan det likevel være godt med sko for å gjøre det litt mer behagelig for helen.

 

Ull

Om vinteren har vi alltid et lag ullundertøy inne i tørrdrakta. Den holder oss varme selv om vi svetter eller blir våte. Er det skikkelig kaldt har vi gjerne på et lag ekstra med teknisk treningstøy eller lignende. Når været blir varmere dropper vi dette og har kun treningstøy eller badebukse under tørrdrakta.

 

 

 

Utstyr

 

Åre

Ingen padling uten åre. Butikkene er fulle av forskjellige typer årer og det er umulig å si hvilken som er best. Det er mye forskjellige meninger om dette og jeg skal ikke prøve å overbevise om deg om noe som helst, men jeg kan si litt om våre erfaringer. I starten padlet vi med tradisjonelle årer og var for så vidt fornøyde med disse, men nysgjerrigheten vår gjorde at vi kjøpte et par grønnlandsårer fra Tequila i vinter. Forskjellen var mye større enn vi forventet. Selve padleteknikken er litt annerledes, men det tok ikke mange åretakene før vi fikk fart på kajakkene og ble komfortable. Kraften i hvert åretak er ikke like stor som i en tradisjonell åre, og i hvert fall ikke like stor som i vingårer. Til gjengjeld er belastningen per åretak mindre på skuldre og ledd, og for vår del, som padler lange turer, er dette en fordel. Uansett hva slags tur vi skal på, vil grønnlandsårene være vårt foretrukne valg. Årene vi bruker er laget av tre, veier lite og ser nydelige ut.

Spruttrekk

For å slippe masse vann i cockpit ved bølger eller regn må man padle med spruttrekk. Selv på en god sommerdag vil et spruttrekk hindre at man blir våt. Disse finnes i mange utførelser og stort sett får man gjerne det man betaler for. Et godt spruttrekk er formet slik at vannet ikke samler seg over lårene, men renner vekk. I tillegg bør de ha enten seler eller festemuligheter til tørrdrakt for å sitte ordentlig før og etter padlingen. De beste spruttrekkene har gjerne også strikk foran for å feste f. eks. en matboks og litt drikke. Husk å alltid sette spruttrekket på slik at du enkelt kan få tak i håndtaket dersom du havner opp ned og ønsker å frigjøre deg fra kajakken.

Åresnor

Dette er et enkelt strikk som binder åren sammen med kajakken. Skulle man falle i vannet eller av andre grunner miste åra vil den holde seg i nærheten av kajakken. Dette kan være avgjørende i en krisesituasjon - etter en velt med bølger, vind og strøm er det ikke sikkert at åren og kajakken driver med samme hastighet. Ved å bruke åresnor er man sikret å beholde begge deler.

 

 

 

Sikkerhet

 

Hodelykt

Det er utrolig viktig å være synlig på sjøen. Som kajakkpadlere er vi ofte veldig små og nærmest usynlige. Det er ikke krav til permanent lanterneføring i kajakk, men man må ha tilgang på lys ved behov - en vanlige lommelykt er godt nok egentlig. Vi har valgt hodelykter med vanlig hvitt kraftig lys som i tillegg har et svakt rødt lys. Vanligvis bruker vi kun det svake røde lyset siden dette ikke ødelegger nattsynet og gjør at vi kan se vesentlig lengre i mørket enn om vi hadde brukt det hvite lyset. Vi testet synligheten av de små røde lysene sammen med redningsskøyta en gang og det viste seg at vi var godt synlige på veldig lang avstand. Derfor padler vi stort sett med det røde lyset i mørket, men ved behov for å bli ekstra synlige (f. eks. hvis vi møter en båt) aktiverer vi det hvite lyset.

Pumpe

Dersom man ikke har en håndpumpe ombord vil man være nødt å gå i land for å få ut alt vannet i cockpit etter en velt. Å padle en kajakk full av vann kan være tungt og stabiliteten vil ikke være helt den samme. Derfor gir en håndpumpe en ekstra sikkerhet dersom uhellet skulle skje.

Kasteline

En kasteline er kanskje ikke det man har oftes behov for i en kajakk, men det er likevel en god sikkerhet å ha ombord. Dersom den ene i følget for eksempel trenger hjelp til å komme til land, så kan denne brukes som slepetau. Om man trenger hjelp fra en båt i stor sjø, så vil også kastelinen være et godt hjelpemiddel siden man ikke trenger å padle så nærme båten med de farer det medfører. Det er viktig at kastelinen flyter og at man har mulighet til å feste enden i seg selv - men også viktig at man har en enkel mulighet for å frigjøre den ved behov.

Svamp

Kanskje ikke så viktig, men likevel greit å ha. Etter å ha pumpet ut mesteparten av vannet med håndpumpa kan man bruke svampen for å tørke opp de siste restene.

Kniv

Vi padler alltid med hver vår kniv i beltet på vesten. Det er kanskje litt krisetenking, men den tar så lite plass at vi velger å ha den med i tilfelle. Våre kniver er montert i et feste som tåler vann, ikke i en slire som vil samle på vannet. I tillegg er de ikke spisse så det er ikke så farlig å sjaue rundt med de på sjøen.

Førstehjelpsutstyr

En liten beholder med det nødvendigste av plaster, hodepinetabletter osv. Foreløpig har vi ikke trengt å åpne den, men den følger med som fast inventar på enhver padletur.

 

 

Teknisk

 

GPS

Vårt viktigste navigasjonsinstrument. Vi er såpass lokalkjente langs kysten på Sørlandet at vi ikke trenger GPS for å finne frem, men vi har valgt å bruke dette på flere av langturene våre for å trene på betjeningen og lære oss alle detaljene. Vi hadde også en tur over Kvåsefjorden i vinter hvor tåken var så tett at vi var avhengige av GPS-en for å holde kursen over fjorden. Hadde vi ikke hatt denne måtte vi gått mye nærmere land for å være trygge. GPS-en vår er av typen GPSmap 78s og levert av Brommeland Elektronikk, en av våre gode partnere.

Kompass

I tillegg til GPS vil vi på havkryssingen ha med oss et ekstra kompass. Normalt padler vi ikke med dette siden både GPS og begge VHF-ene har dette, men på en slik havkryssing tar vi det med for sikkerhets skyld. Skulle vi gå tomme for batteri og alt er galt, så vil vi i hvert fall klare å orientere oss i retning av land enten mot nord eller mot syd.

 

VHF

Kanskje et av våre mest nyttige verktøy på padleturer. Vi har to stk. Standard Horizon HX870 med GPS og DSC, disse tåler vann og passer godt i en kajakk. Vi har gjort det til en vane å ringe Tjøme Radio på tlf. 120 eller DSC-anrop i forkant av alle turene våre. Da avtaler vi tid og sted for avreise og ankomst. I tillegg avtaler vi gjerne å rapportere posisjonen vår hver andre time slik at de hele tiden har en viss idé om hvor vi er. Dersom de ikke får kontakt til avtalt tid vil de iverksette avtalte tiltak - i vårt tilfelle å ringe redningsskøyta. Vi har registrert nøddata slik at Tjøme vet nøyaktig hvem vi er, hvordan vi ser ut og hvem våre pårørende er på land. Redningsskøyta er godt utstyrt for og grundig trent på søk og når da Tjøme kan informere om vår antatte posisjon, så øker det sjansen betydelig for å få hjelp når det trengs. I tillegg kan Telenor Kystradio hjelpe til med alt fra værmelding, ringe hjem via VHF, fortelle om blåskjellene er spiselige og så videre.

MOB1

Vi har én AIS-sender ombord av merket Ocean Signal fra Seatronic. Dette er ikke den typen som står på hele tiden og gjør at hvem som helst kan følge oss, men en nødsender som aktiveres når vi selv ønsker det. Ved aktivering vil omkringliggende båter få oss opp på AIS-mottakeren sin og dette kan være til stor hjelp ved en eventuell leteaksjon. Nå forventer vi ikke å havne i en slik situasjon, men om det skjer så er vi forberedt. Senderen kan også festes på redningsvest for automatisk aktivering dersom den blåser seg opp, men det passer bedre i en båt. Skulle vi padlet lengre vekk fra omkringliggende båter ville vi heller valgt en PLB fra samme leverandør. Den er ikke avhengig av at andre båter detekterer signalet, men vil sende et signal til det verdensomspennende Cospas Sarsat nettverket slik at vår posisjon vil ende opp hos Hovedredningssentralen.

Mobiltelefon

Mobiltelefonene har vi som regel med på tur, men både dekningsforhold og batteritid gjør dette til et ganske ubrukelig verktøy på sjøen.

 

 

 

Diverse

 

Tissetut

Denne trenger du sannsynligvis ikke på padletur, men siden den ene halvdelen av Padleparet er kvinnelig så er den et must på turen over Skagerrak. Den gjør det mulig å tisse i ei flaske mens man sitter i kajakken. Selv om den gjør det lettere å komme på do, så er det likevel noe av det vanskeligste hun gjør på sjøen. Det er ikke risikofritt å turne rundt i kajakken med åpen tørrdrakt, så dette har hun trent en del på og vi føler oss nå likevel ganske komfortable med denne.

Leppepomade

Å være utsatt for sollys og saltvann over lang tid gjør at leppene ofte blir såre. Derfor har vi alltid med en leppepomade som brukes etter behov.

 

Sitteunderlag

Setene i kajakkene er behagelige nok å sitte på, så sitteunderlagene brukes kun samtidig med tissetuten for å gjøre hele arrangementet litt enklere.

 

Briller

Solbriller er en selvfølge på sjøen.

 

Mat/vann

På langturene våre har vi prøvd å holde oss til en diett som vi kan bruke også når vi skal krysse Skagerrak. Det er viktig at maten gjør at vi kan holde på i time etter time. Samtidig må den være næringsrik slik at vi slipper å spise så store mengder for å få nok energi. Det som går inn må jo, som kjent, også ut igjen - det er en mulighet vi ikke kommer til å få på 24 timer mens vi padler over havet. Dietten består av langsomme karbohydrater slik som lasagne, rugbrød med leverpostei osv. Vi har også med Red Bull og sjokolade dersom vi trenger en skikkelig energiboost.

 

Vann er også viktig å få nok av. Trikset på langturer hvor man ikke kan gå ut av kajakken er å få hverken for mye eller for lite, men dette kan være vanskelig å balansere. Det er uansett bedre å gå på do ei gang for mye enn å bli dehydrert ute på havet, så vi har som regel med alt for mye vann. Mesteparten ligger lagret i et av oppbevaringsrommene i kajakkene, så vi har alltid ei flaske festet i strikkene foran spruttrekket slik at det er lett tilgjengelig. Denne kan da fylles ved behov.

 

Solkrem

Dette er også en selvfølge ettersom vi tilbringer mange timer i sola. Når man oppholder seg nær vann vil refleksjonene gjøre at påvirkningen fra sola blir ekstra stor.

 

 

 

Foto/video

 

GoPro

I tillegg til padling er foto en stor interesse og derfor er vi godt utstyrt for å dokumentere padlingen. Vi bruker et GoPro Hero 5 kamera med feste både til bryst og hode i tillegg til kamerafeste på kajakk og åre.

 

Speilreflekskamera

Til noen motiv er GoPro helt klart best, men til andre typer bilder er det ingen ting som slår et vanlig speilreflekskamera. Vårt kamera har ei 70-300 linse som gjør at vi kan ta gode bilder på lang avstand. Drømmen er å se spekkhoggere ute på havet, og hvis det skjer så er vi i hvert fall klare til å dokumentere det.

 

 

 

Ekstra backup

 

I tillegg til alt vi har nevnt over her har vi alltid med ekstra linser og masse batterier (AA/AAA) til VHF, hodelykter og GPS. VHF-ene er vanligvis fullt oppladet når vi drar, men de varer ikke mer enn ti timer. Heldigvis har vi da mulighet for å sette inn vanlige AA-batterier på lengre turer.

Les andre temaartikler på vår temaside.

 

Se utstyret i bruk på vår turside.

KONTAKT

Riskestien 19B

4635 Kristiansand

9 3456 888

GENERELT

 

Vi har et mål om å padle fra Danmark til Norge. Alt av forberedelser er unnagjort, nå venter vi bare på et værvindu... følg med!

Padleparet © 2016 - 2018

 

Bilder kan kun benyttes etter avtale.